19 januari: Den Haag / Writers Unlimited

Wanneer: 19 januari om 21.15
Waar: Theater aan het Spui, zaal 1, Spui 187, 2511 BN Den Haag

De tijd is de ruimte waarin het leven zich ontvouwt, maar op de tijd is nauwelijks vat te krijgen. Minuten kunnen eeuwen duren en jaren lijken twee seconden. Wat is tijd? De mens heeft weinig tijd, dat is zijn tragiek. Tegelijkertijd geeft het besef van die beperkte tijd ons leven diepgang en betekenis. Wat de filosofie niet kan zeggen kan wel worden uitgedrukt via de literatuur.

Als schrijver kun je spelen met tijd en heb je de vrijheid om de chronologie van het boek te bepalen, de tijd te versnellen of te vertragen. Hoe comprimeert een schrijver de tijd van een leven of van een paar eeuwen? Is een boek een kleine fabriek van tijd? Te veel vragen voor te weinig tijd, maar Connie Palmen en Annelies Verbeke geven antwoord op deze vragen! Gespreksleider is schrijver en essayist Mira Feticu.

Connie Palmen zoekt in haar werk steeds de grens op tussen feit en fictie. Ze krijgt bekendheid met haar debuut De wetten (1991). Haar volgende romans De vriendschap (1995) en I.M. (1998) worden ook bestsellers. Palmen schreef meerdere essaybundels zoals Het geluk van de eenzaamheid (2009) en Het drama van de afhankelijkheid (2017). Veel van haar romans zijn gebaseerd op gebeurtenissen in haar eigen leven, haar essays zijn juist verhalender dan gewoonlijk. In 2023 publiceert ze Voornamelijk vrouwen, persoonlijke essays over elf vrouwen en één man die op een eigengereide manier hun leven vormgeven. Palmen gaat met ze in gesprek, daagt ze uit, ontdekt verschillen en overeenkomsten met haar eigen leven. Haar meermaals bekroonde werk is ook internationaal succesvol en vertaald in vele talen.

Annelies Verbeke schrijft romans, verhalen, filmscenario’s en toneelstukken. In 2003 debuteert ze met Slaap!. Later volgen drie romans (ReusVissen reddenDertig dagen), vier bundels korte verhalen (Groener gras, Veronderstellingen, Halleluja en Treinen en Kamers), een collectie van journalistieke verhalen (Wakker, samen met fotograaf Charlie De Keersmaecker) en de ‘graphic novella’ Tirol Inferno, geschreven in jambische pentameters en rijm, gemaakt samen met illustrator Klaas Verplancke. Haar werk, vertaald in vele talen, heeft meerdere prijzen gewonnen. In 2023 verschenen Koude soep in de Terloops-reeks en JIJ, een bloemlezing met jij-verhalen.

Festivaltip: Connie Palmen spreekt zaterdagmiddag 20 januari in Theater aan het Spui met artiest Sven Ratzke over hun theatershow Marlene, en over mannelijk- en vrouwelijkheid; later die zaterdag is Connie te zien in een gesprek tijdens Saturday Night Unlimited met Celeste Ng en Sacha Bronwasser over de stem van het personage.