20 januari: Den Haag / Writers Unlimited /avond

Wanneer: 20 januari om 20.00
Waar: Theater ’t Spui, zaal 1, Spui 187, 2511 BN Den Haag

Deze festivaleditie besteden we onder het motto Human Voices extra aandacht aan de menselijke stem. We vroegen Connie Palmen voor Tussen ziel en lichaam een nieuw essay te schrijven en daarmee Saturday Night Unlimited te openen.

In haar keynote speech spreekt Palmen over hoe een auteur een stem geeft aan personages. De stem is het ontmoetingspunt tussen ziel en lichaam; in de stem komen binnenkant en buitenkant bij elkaar. Een roman begint te leven met de stem van het personage.

Dit thema is daarna onderwerp van gesprek met Connie Palmen, Celeste Ng en Sacha Bronwasser, waarvan dit jaar de roman Luister verscheen. Schrijver en journalist Sarah Sluimer is moderator.

Connie Palmen is de auteur van essays, verhalen, een novelle, Logboek van een onbarmhartig jaar, en haar zes grote romans De wetten (European Novel of the Year), De vriendschap (winnaar AKO Literatuurprijs), I.M. (winnaar Trouw Publieksprijs), Geheel de uweLucifer en Jij zegt het (winnaar Libris Literatuur Prijs). Onlangs verscheen Voornamelijk vrouwen, een bundel met persoonlijke essays over hoe elf bekende vrouwen en een man eigengereid hun leven vormgeven.

Sacha Bronwasser is schrijver en kunsthistoricus. Bronwasser was twintig jaar beeldende kunstcriticus voor de Volkskrant. Haar romandebuut Niets is gelogen komt uit in 2019, gevolgd in 2023 door Luister, een ingenieus geschreven en meeslepende roman die zich afspeelt in de jaren tachtig en nu.

Celeste Ng (VS), internationaal een van de best gelezen auteurs met Aziatische roots. schreef drie echte page-turners. Haar romandebuut Wat ik nooit eerder gezegd heb (2014, Everything I Never Told You) is een gevoelig portret van een familie met meerdere culturen. Kleine brandjes overal (2017, Little Fires Everywhere), een nog grotere bestseller, is verfilmd met Reese Witherspoon en Kerry Washington. Haar derde roman Onze verloren harten (2022, Our Missing Hearts) draait om liefde tussen moeder en kind, discriminatie van mensen met Aziatische roots en om menselijkheid in donkere tijden.

Festivaltip: Celeste Ng treedt ook op tijdens Friday Night Unlimited (vrijdag 19 januari). Connie Palmen is zaterdagmiddag 20 januari te zien in een gesprek met artiest Sven Ratzke in het programma Showbizz Voices over hun samenwerking voor zijn nieuwe show Marlene, waaruit hij ook een fragment zal uitvoeren.

Koop hier je tickets.