24 maart: 19.30-21.30 De Nieuwe Liefde
Biografieportaal organiseert: een avond rond de schrijversbiografie!
In 1992 schreef de onlangs overleden Neerlandicus en letterkundige Jan Fontijn een overzichtswerkje van de Nederlandse schrijversbiografie. Hij constateert daarin dat zijn vakgebied ‘een geringe belangstelling voor de schrijversbiografie’ heeft, vanwege het nagenoeg ontbreken van een ‘biografische traditie’ in Nederland.
Tijden veranderen!
In de afgelopen 15 jaar heeft de schrijversbiografie een grote vlucht genomen. Fontijn droeg zelf bij aan het genre met monumentale biografieën van Jacob Israël de Haan en Frederik van Eeden. Maar ook Annie M.G. Schmidt, Jan Wolkers, Gerard Reve, Willem Frederik Hermans en Kees Buddingh’ hebben inmiddels hun biograaf gevonden. En dat lijstje is bij lange na niet compleet. Er is een biografische traditie ontstaan in Nederland.
Drie vooraanstaande gasten zullen u verrijken met hun taal en hun kennis, hun werk en hun enthousiasme.
Aleid Truijens gooide in 2008 hoge ogen met haar biografie van F.B. Hotz en publiceerde onlangs Leven in de verbeelding. Hella S. Haasse 1918-2011. Petra Teunissen, biografe van Clare Lennart, gaat in gesprek met haar. Een dialoog tussen twee vakzusters!
Hans Renders is nationaal en internationaal een coryfee in het genre van de biografie. Als directeur van het Biografie Instituut Groningen geeft hij leiding aan een van de weinige academische biografische instituten in de wereld. En hij schreef twee grote schrijversbiografieën, die van Jan Campert en Jan Hanlo. Eric Palmen duikt met hem in de verborgen levens van zijn protagonisten.
Connie Palmen, last but not least. Vanaf haar debuut met De wetten in 1991 neemt de biografie een belangrijke plaats in haar genre in. Maar vooral voor haar laatste roman, Jij zegt het, over de relatie tussen de dichters Sylvia Plath en Ted Hughes, wordt vaak de term ‘biofictie’ gebezigd. Wat vindt ze daar zelf van? Joep Boerboom vraagt het haar.