25 maart: Brussel / Passa Porta

Het Passa Porta Festival, een van de grootste meertalige literaire festivals van Europa, zal van 23 tot 26 maart een honderdtal toonaangevende schrijvers in Brussel samenbrengen.

De 9de editie van het tweejaarlijkse Passa Porta Festival, dé ontmoetingsplaats voor literatuurliefhebbers in Brussel, belooft dit jaar bijzonder te worden. Van 22 tot 24 maart is het festival gastheer voor de jaarlijkse ICORN Network Meeting, een belangrijke bijeenkomst van het internationale netwerk van vluchtsteden voor bedreigde schrijvers, kunstenaars en journalisten in ballingschap. De twee evenementen sluiten op elkaar aan onder het gemeenschappelijke thema REFUGE.

Connie Palmen – la Grande Dame van de Nederlandse letteren- brengt een lezing over de dappere daad van het debuteren en gaat in gesprek met gastvrouw Ruth Joos. Hierna vullen we het podium een avond lang met kraakverse letteren. Theatermaker en scenarist Angelo Tijssens stelt zijn roman De Randen voor, en ook actrice Maaike Neuville tekent present om een haar urgente en intieme roman Zij. voor te stellen.

Sholeh Rezazadeh schuift aan voor een gesprek over haar geprezen debuutroman De hemel is altijd paars, waarin ze een intiem en melancholisch portret schetst van migratie. Eveneens prestent uit Nederland: Nadia de Vries en Nikki Dekker. Nadia jaagt ons de stuipen op het lijf met De Bakvis en Nikki prikkelt alle zinnen met een fragment uit haar essayistische roman diepdiepblauwAya Sabi toont ons waarom haar Half Leven een van de meest besproken debuten van het voorbije jaar is.

Alle auteurs lezen ook fragmenten voor uit hun debuut. Ook Alara AdilowLieven Stoefs en Tülin Erkan dragen voor uit hun eerste roman. En, toch wel een klap op de spreekwoordelijke vuurpijl, de Koreaanse sterauteur Sang Young Park leest voor uit zijn debuut Liefde in de grote stad.

We sluiten de avond af op de dansvloer van de Sint-Gorikshallen, met de Brusselse DJ Coline.