31 oktober: Amsterdam / De Balie

Oek de Jong in gesprek met Connie Palmen over De minnaar van Marguerite Duras.

DI 31 OKTOBER / 20:00 / GROTE ZAAL

“Op een dag, ik was al oud, kwam er in de hal van een openbare gelegenheid een man naar me toe. Hij stelde zich voor en zei: ‘Ik ken u al heel lang. Iedereen zegt dat u mooi was toen u jong was, ik wil u zeggen dat ik u nu mooier vind dan toen, liever dan het gezicht dat u als jonge vrouw had, zie ik uw gezicht van nu, verwoest.” Zo begint de roman De Minnaar van Marguerite Duras. Een roman over liefde die zich afspeelt in het vooroorlogse Indochina waar Duras als meisje een relatie kreeg met een veel oudere Chinese man.

Voor schrijfster Connie Palmen is het de roman waarnaar ze het vaakst terugkeert. Samen met haar en schrijver Oek de Jong bespreken we het werk van Duras en dit boek in het bijzonder. Duras’ poging om liefde en leven te begrijpen door te schrijven. Hoe ze dat deed en wat het werk zo tijdloos en bijzonder maakt. Over het grensoverschrijdende in deze roman, alcohol, moraal en stijl. Tijdens de avond zal Basje Boer een essayistisch beschouwing geven van de film van Duras.

In oktober verschijnt de nieuwe vertaling van De Minnaar. Reden voor De Balie om een avond te wijden aan deze roman en het werk van Duras.