Connie Palmen blikt terug op Lucifer

Nieuws

Vandaag verscheen een interview met Connie Palmen in het NRC. Aan de vooravond van een hernieuwd debat over haar in 2007 verschenen roman Lucifer, tijdens het literaire festival Winternachten in Den Haag, kijkt ze daarin terug op de controverse die het boek toentertijd veroorzaakt heeft.

In Lucifer komt Clara Wevers, de vrouw van componist Lucas Loos, op een Grieks eiland om het leven na de val van een balkonrand. Vervolgens wordt beschreven hoe er na het ongeluk in de Amsterdamse vriendengroep van het stel geruchten rondgaan over mogelijke opzet. Met als gevolg dat Loos uit die groep gestoten wordt. De verantwoording van Lucifer, een literatuurlijst met geraadpleegd werk, werkte explosief. Daaruit bleek dat Palmen zich had laten inspireren door het leven en werk van de componist Peter Schat (1937-2003). Diens vrouw Marina Schapers verongelukte in 1981 door een val in Griekenland. Palmen werd karaktermoord verweten.

“Niemand heeft mijn roman vergeleken met Vondels tragedie. Dat kan ik alleen maar verklaren uit de onbekendheid van de Nederlandse critici met hun eigen literatuur.”

Klik hier om het hele interview te lezen.