Connie Palmen wint Libris Literatuurprijs 2016

Nieuws

De prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een roman ‘waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan,’ aldus de vakjury onder leiding van Dick Benschop.

In Jij zegt het wordt de noodlottige liefde tussen de dichters Ted Hughes en Sylvia Plath, het beroemdste en meest verguisde schrijversechtpaar uit de moderne letteren, vanuit het perspectief van Hughes beschreven.

De jury over Jij zegt het:

Palmen weet nu wat het is om de rol van Judas te spelen. Zij zegt het. Maar ze slaagde erin om zich in haar roman niet mee te laten sleuren door de modderstroom van roddels en clichés die na de zelfmoord van Sylvia Plath op gang kwam en nog altijd verwoestend door de letteren kolkt. Integendeel: Connie Palmen heeft het verhaal teruggebracht naar de oerbron: zij heeft de liefde tussen Hughes en Plath op weergaloze wijze wakker gekust.

Klik hier voor het volledige juryrapport.

Connie Palmen is ontzettend blij met de prijs. Klik hier voor fragmenten van de prijsuitreiking bij Nieuwsuur.

Naar aanleiding van de toekenning van de Libris Literatuurprijs 2016 aan Connie Palmen sprak Ester Naomi Perquin van het VPRO-radioprogramma Nooit meer slapen met de auteur. Klik hier om de uitzending na te luisteren.

connie_libris-2