Jij zegt het genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2016

Nieuws

Amsterdam, 14 juli 2016 – Kim van Kooten, Nicolien Mizee, Connie Palmen, Hagar Peeters, Inge Schilperoord en Annelies Verbeke maken kans op de Opzij Literatuurprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige, door een vrouw geschreven roman. Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden.
Net als vorig jaar hebben maar liefst drie debuterende romanciers de shortlist gehaald: Kim van Kooten met Lieveling (Lebowski), Hagar Peeters met haar roman Malva (De Bezige Bij) en Inge Schilperoord met Muidhond (Podium). Verder is Nicolien Mizee genomineerd voor De halfbroer (Nijgh & Van Ditmar), Connie Palmen voor Jij zegt het (Prometheus) en Annelies Verbeke voor Dertig dagen (De Geus).

De jury

De jury, die bestaat uit Jacqueline Bel (hoofddocent Moderne Letterkunde aan de Vrije Universiteit en auteur), Elsbeth Etty (recensent voor NRC Handelsblad en auteur), Lies Schut (recensent voor De Telegraaf) en Femke van Wiggen (redacteur Opzij en auteur), vindt dat de genomineerde auteurs over grote verbeeldingskracht beschikken, of ze nu kiezen voor een aan de verbeelding ontsproten verhaal of dat op waar gebeurde feiten baseren.

Uitreiking

Opzij maakt de winnaar van de Opzij Literatuurprijs 2016 bekend tijdens De Boekenparade, hét grootste boekenevenement van 2016 Jaar van het Boek, dat aan de IJpromenade tegenover Amsterdam CS plaatsvindt. Op zaterdag 10 september worden vanaf 16.00 uur de genomineerde auteurs geïnterviewd in de Tuinzaal van de Tolhuistuin. Om 16.40 uur is de uitreiking van de prijs.
Vorig jaar won Niňa Weijers de Opzij Literatuurprijs met haar ideeënroman De consequenties. Eerdere winnaars zijn onder meer Saskia de Coster, Hanna Bervoets, Jessica Durlacher en Manon Uphoff. Met de Opzij Literatuurprijs wil Opzij de rijkdom aan door vrouwen geschreven literatuur extra onder de aandacht brengen.