De erfenis

Als de schrijfster Lotte Inden ontdekt dat ze ziek is, besluit ze een jonge man in dienst te nemen voor vierentwintig uur per dag, kost en inwoning inbegrepen. Hij is niet alleen haar verzorger, chauffeur, tafelheer, eerste lezer en secretaris, maar ook de archivaris van wat ze haar ‘erfelijk materiaal’ noemt: de aantekeningen die als bouwstenen moeten dienen voor haar laatste grote roman. Omdat Lotte bang is dat ze het werk dat haar oeuvre compleet maakt niet meer zelf zal kunnen voltooien, bereidt ze hem er langzaam op voor dat zijn handen de hare moeten vervangen als ze zelf niet meer kan schrijven. Ze maakt hem executeur-testamentair van haar erfenis: een zolder vol aantekeningen over de dood, de liefde, de verleiding, het geheim en de familie.

De erfenis is een ontroerende novelle over een schrijfster en haar lezer, die zelf het verhaal maakt dat zij in stukken en brokken aanreikt. Connie Palmen schetst daarmee niet alleen een indringend beeld van een verrassende menselijke relatie, maar ook van de relatie tussen de literatuur en de werkelijkheid.

‘Op de avond dat ik haar voor het eerst bezocht, had ze het zo tegen mij verteld: “Er is een ziekte in mij begonnen en die ziekte legt mij langzaam lam. Er zijn geen geneesmiddelen om haar te stoppen of te laten verdwijnen. Het hart is een spier, dus ik ga er dood van. Niemand weet wanneer, maar ik moet niet op tien jaar rekenen, zegt mijn arts.”’

Pers

“Een bijzondere, diepzinnige, ontroerende novelle.”
– Hans Warren, Provinciale Zeeuwse Courant

“Gelukkig is De erfenis weer eens een Boekenweekgeschenk dat ergens over gaat.
– Menno Schenke, Algemeen Dagblad

“Ik heb De erfenis gelezen en ik vind het een heel leesbaar, goed boekje. Het valt niet uit te leggen waarom het een mooi boek is.”
– Harry Mulisch, De Nieuwe Revu

“Boeiend.”
– Carel Peeters, Vrij Nederland

“Ik lees het allemaal ademloos, denk over haar uitspraken na, zet streepjes in de kantlijn en zucht wat af.”
– Marja Pruis, De Groene Amsterdammer

“Literatuur in het kwadraat. De erfenis is een cadeautje om heel blij mee te zijn.”
Hervormd Nederland

“Prachtig Boekenweekgeschenk van Palmen.”
– Jan Paul Bresser, Elsevier

“Een sympathiek en leesbaar geschenk.”
– Irene Bartelds, Katholiek Nieuwsblad

“Een goed en uiterst leesbaar boek.”
– Ton Verbeeten, De Gelderlander

De erfenis is het opwindendste Boekenweekgeschenk sinds ik weet niet hoeveel jaren.”
– Ton Boogaard, Brabants Dagblad

“Opwindend Boekenweekgeschenk. De erfenis is een buitengewoon vol boek. Je vindt niet zo makkelijk andere die in zo weinig bladzijden zo veel overhoop halen.”
Ton Bogaard, Eindhovens Dagblad

“Knap gedaan, zoveel stof in 96 bladzijden.”
– Peter Janssen, De Limburger

“Een lieve novelle.”
– Ron Strik, Barneveldse Krant

“Een genereus en enthousiasmerend loflied op de literatuur. In het laatste decennium is het alleen Hugo Claus met De zwaardvis gelukt een boekenweekgeschenk van niveau te schrijven. Nu ook Connie Palmen met De erfenis.”
– Jeroen Vullings, Standaard der Letteren

“Een parel van een boek.”
– André Oyen, De Vrijzinnige Lezer

“Prachtige ideeën over schrijven, durf, originaliteit.”
Flair