De vriendschap

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catharina Buts en de zware woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest. De vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten, over de angst voor verbindingen, over verslavingen en obsessies, over de familie, het lot en de keuze, over schuld, schaamte, angst en over de noodzaak van verandering.

“Het hart en de hersens moeten een verbinding hebben, want kennis kan pijn doen en ontroeren, en een liefde kan het begin zijn van grote inzichten. Nu hebben ze de band tussen die spier en het hoofd doorgesneden en aan het hart niet alleen een zelfstandigheid toegeschreven die het niet heeft, maar bovendien opgehemeld, verfraaid en versierd en het vervolgens met veel omhaal aan de vrouwen geschonken. Daar ben ik niet blij mee. Ik laat mij niet met een kluitje in het riet sturen. Je maakt mij geen compliment als je zegt dat ik zo gevoelig ben.”

Pers

“Er wordt wel gezegd dat het tweede boek van iemand die zo geprezen werd om haar eerste wel móet tegenvallen, maar dat gezegde wordt hier krachtig tegengesproken.”
– T. van Deel, Trouw

De vriendschap is een genadeloos filosofisch meisjesboek. Het is met niets te vergelijken. De afgronden van dweepzucht, sentimentaliteit en banaliteit worden met serene zelfbewustheid opgezocht.”
– Carel Peeters, Vrij Nederland

“Airy and sharp, graceful and emotionally exact.”
– Julian Evans, Independent

“Nur wenige Erzähler(innen) können so nuanciert und quasi-autobiographisch über Liebes-Beziehungen, Vergeblichkeit, Sucht und Scheu schreiben wie Connie Palmen.”
– Rolf Grimminger, Süddeutsche Zeitung

“Una brillante novela de ideas que giran en torno a los afectos y dependecias.”
– J. Ernesto Ayala-Dip, El Pais