De zonde van de vrouw

De oudste val die we in onze christelijke cultuur via de literatuur kennen is de zondeval. Eva wordt verleid door de duivel, vermomd als slang, om te eten van de boom van de kennis van goed en kwaad. Zij schendt het gebod van de Vader en de mensheid verliest voorgoed de onschuld van de onwetenden. Dankzij de ongehoorzaamheid van de eerste vrouw wordt de mens daadwerkelijk mens, een zondig en sterfelijk wezen, dat zich schaamt als het iets doet wat verboden is.

In De zonde van de vrouw onderzoekt Connie Palmen de vraag of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt, een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Vinden de vrouwen de originaliteit die hen apart zet en hen scheidt van de gemeenschap, niet zelf ook een zonde waarvoor ze bestraft moeten worden? Aan de hand van de levens van vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras en Jane Bowles probeert Palmen in De zonde van de vrouw iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.

Pers

Wat wil Palmen met deze compact vertelde levens? Worden ze ons ten voorbeeld gesteld? In zekere zin. Ik denk dat Palmen ze opvoert als vertegenwoordigers van het artistieke temperament. Waar dat temperament ook toe leidt (grote kunst, alcoholisme, zelfmoord), het staat voor het ‘nee’ dat zich onttrekt aan afhankelijk zijn. Deze vrouwen ‘overschrijden’, schrijft Palmen, ‘de grenzen van de wellevendheid, van hun sekse, van een heersende moraal. Ze doen dit om vrij, soeverein en autonoom te zijn, om zichzelf de wet te kunnen stellen.’ Palmen breekt dus een lans voor het onafhankelijke, soevereine artistieke temperament.
– Carel Peeters, Vrij Nederland

De zonde van de vrouw is in zekere zin een Palmen-lite. Haar fascinaties zijn handzaam samengebald in de korte levensbeschrijvingen van de vier vrouwen, waardoor ze behoorlijk concreet worden, meer vlees krijgen dan in veel van haar andere beschouwingen.
– Xandra Schutte, De Groene Amsterdammer

De zonde van de vrouw