Geheel de uwe

Salomon Schwartz is de grote afwezige in Geheel de uwe. De verschillende vrouwen in zijn leven – een psychiater, een hoer, een actrice en een non – vertellen over hun ervaringen met deze notoire vrouwenversierder, charmante speler, tragische verstoteling en talentvolle schrijver van fictieve brieven. Meer nog dan een onthulling van zijn karakter en levensgeschiedenis, leggen hun verhalen over Salomon de essentie van hun eigen levens bloot. Geheel de uwe is een grote, rijke, filosofische roman, een subtiel geweven web van persoonlijke geschiedenissen die aanleiding vormen tot pregnante bespiegelingen over de verrassende relatie tussen economie en psychologie, over het wezen van de theatrale persoonlijkheid, over de betekenis van de biografie en over de verdwijning van de vader in de twintigste eeuw. Maar bovenal is Geheel de uwe een ontroerend relaas over de dramatische wetten van de liefde.

‘Wat is er nou leuk aan gehaat te worden? heb ik hem een keer gevraagd. Haat is heimelijke lof, zei hij.’

Pers

“Mij lijkt dat Palmen (…) een kunststukje heeft geleverd door zo gewoon en transparant te vertellen, te graven, te redeneren en situaties op te roepen.”
– Carel Peeters, Vrij Nederland

“Het denkwerk vliegt je om de oren en de strekking is opmerkelijk zelfkritisch.”
– Hans Goedkoop, NRC Handelsblad

“Scharf und romantisch, tieftraurig und komisch beschreibt sie Höhenflüge, aber auch Abhängigkeit und Selbsterniedrigung in der Liebe.”
– Doris Dörrie, Für Sie

“Was also hat dieser Salomon Schwartz, was den meisten Männern fehlt? Ganz einfach: Er hat Geist. Und das gilt auch für diesen großen Liebesroman.”
– Barbara Mauersberg, Frankfurter Rundschau

“Ein kompositorisches Meisterwerk voll lakonischer Eleganz geschrieben.”
– Angelika Hager, Profil