Iets wat niet bloeden kan

De fan staat al uren voor het huis van zijn idool. In zijn ene jaszak zit een roman en in zijn andere een geladen pistool. Voor de tweede keer die dag ziet hij zijn held uit de auto stappen. Dit keer loopt hij op hem toe en schiet hem met vijf kogels dood. De moord op John Lennon schokt de hele wereld. Met de roman in zijn hand wacht Mark David Chapman, de moordenaar, de agenten op die hem zullen arresteren.

Aan de hand van de moord op beroemdheden als Fortuyn, Lennon, Kennedy en Versace legt Connie Palmen de drijfveren bloot van fans, fanatici, stalkers en heldendoders. Ze doet dit door een verband te leggen tussen de schrijver en de moordenaar, tussen fictie en werkelijkheid, tussen echt en onecht.

“Je zou kunnen zeggen dat de moordenaar en de schrijver aan de uiteinden van de fictie staan: de een leeft in de gevangenschap van de verbeelding en de ander creëert uit vrije wil een nieuwe wereld van verbeelding voor een publiek.”

Pers

“Twee mannen in verwarring over vaderschap en werkelijkheid. Ik vind dat een briljante theorie, ontstegen aan elk gangbaar idee over de moord, verbeeldingrijk, om niet te zeggen van de pot gerukt, maar ook zo scherp en op de een of andere manier onthullend, rakend aan de wereld zoals je die kent, dat je toch wordt meegezogen. Een echte Mulisch eigenlijk – maar dan net anders, ten bewijze dat Palmen wel degelijk een van de echte vrije geesten is van onze letteren.”
– Hans Goedkoop, NRC Handelsblad

Iets wat niet bloeden kan. Over moord en roem, echt en onecht
Eerste druk 2004
Maand van de filosofie