Voornamelijk vrouwen

Haar hele lezende leven al is Connie Palmen gebiologeerd door vrouwelijk kunstenaarschap. In Voornamelijk vrouwen beschrijft ze hen: vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Patricia Highsmith en Jane Bowles, die ieder op hun eigen wijze de grenzen van de heersende moraal en hun sekse overschreden. Sylvia Plath, die zich bezoedeld voelde omdat ze te veel onechtheid in haar leven had toegelaten. Vivian Gornick, die met Connie Palmen, haar lezer, onbewust deed wat ze met haar moeder deed: treiteren en provoceren. Olivia Laing, die zich al non-binair voelde voordat ze dat woord kende. Joan Didion, die in haar essays, klaagzangen zonder klacht, beschreef hoe het is om Joan Didion te zijn. Vooruit, één man, Philip Roth, al is het maar omdat je als vrouw altijd weer moet uitleggen waarom je van die wraakzuchtige, overspelige schrijver houdt. En Connie Palmen zelf, die op haar vijftiende voor het eerst de popsong ‘Lola’ hoorde, die een opmaat bleek voor een ‘mixed up, muddled up, shook up world’, waarin geologische en biologische afbakeningen niet langer bindend of noodlottig zijn. Voornamelijk vrouwen is Connie Palmens schitterende literaire lofzang op vrouwelijke scheppende kracht en autonomie. En het is vooral een verkenning van haar eigen schrijverschap, waarin ze al haar literaire thema’s laat terugkomen.

Pers

“Palmen zoekt juist in vrouwelijkheid de originaliteit van de geest, de genialiteit van de rede.”
De Volkskrant  

Voornamelijk vrouwen is een intelligente, enthousiasmerende essaybundel die aanzet tot lezen, en getuigt van een diep persoonlijke leeshouding.”
Het Parool  

“Palmen schrijft slim en ontroerend over het leven en de psyche van haar onderwerpen”
De Standaard ****

Voornamelijk vrouwen is een rijk boek.”
De Limburger **** 

“Dankzij deze bundel heb je nog jaren leesplezier.”
Dagblad van het Noorden ****

“Voornamelijk vrouwen is een gewiekste Palmen op de toppen van haar kunnen.”
De Lage Landen

“Soms ben ik compleet van mijn sokken geblazen. Bijvoorbeeld door de essays van Connie Palmen, die ze nog aanscherpte in haar bundel Voornamelijk vrouwen. Dan mail ik haar: ‘Connie, ik hou ermee op. Ik begin een frituur.’ Waarna ze vrolijk tegenpruttelt.”
– Erwin Mortier in De Morgen

Over De zonde van de vrouw:

‘Palmen breekt een lans voor het onafhankelijke, soevereine artistieke temperament.’
– Carel Peeters

Voornamelijk vrouwen
ISBN hardcover 9789044653977, 1ste druk, 160 pagina’s
Verschenen in september 2023