Jij zegt het, de nieuwe roman van Connie palmen

0
227

Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde.

Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood.

“Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, vernauwd tot simpele imago´s, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek.
En dan was zij de broze heilige, ik de brute verrader.
Ik heb gezwegen.
Tot nu.”

Pers

“Jij zegt het is Palmens beste roman.”
– Arjen Fortuin, NRC Handelsblad ****

“De grote kracht van Connie Palmen in het goed geschreven Jij zegt het, is dat je eigenlijk meteen wordt ingepalmd door de stem van Ted Hughes. Je vergeet dat het niet zijn stem is, maar die van de schrijfster. Dan heb je als romancier je werk gedaan. Klasse.
– Maarten Moll, Het Parool ****

“Jij zegt het is een verhaal dat je niet opzij kunt leggen voor de laatste bladzijde gelezen is. Het vat je bij de strot en laat je niet meer los – alsof je de hele nacht naar een bekentenis van een intieme vriend hebt geluisterd en wankelend terugkeert naar je eigen (bleke) realiteit, dronken, niet van de alcohol, maar van de heftige emotionele reis die je hebt gemaakt.”
– Annick Vandorpe, De morgen ****

“Jij zegt het is meeslepend romantisch, over een liefde die zo groot is dat het pijnlijk wordt.”
– Irene Start, Elsevier *****

“Jij zegt het is van begin tot eind een tour de force, een poging alles in een mensenleven in compromisloze, hoge literatuur te vangen […] Als alle schrijvers in Nederland met zoveel durf, ambitie, intellectuele nieuwsgierigheid, arrogantie, of eigenlijk ballen, zouden schrijven als Connie Palmen (zou) de literatuur een stuk spannender zijn.”
– Joost de Vries, De Groene

“Puur literair genot.”
– Jeroen Vullings, Vrij Nederland

“De kroon op het oeuvre.”
– Koen Schouwenburg, Tzum

“Jij zegt het heeft internationale allure, Palmen schreef een fenomenaal boek dat al het kleine overstijgt. Dat maakt gulzig.”
– Fleur Speet, Athenaeum

“Uitermate doorvoelde en doordachte roman.”
– Dries Muus, HP/De Tijd

“Palmen heeft weer eens de sprong in het diepe gewaagd.”
– Erik Ziarczyk, Trouw

“Een literair kunstwerk.”
– Tjerk de Reus, Friesch Dagblad

“Connie Palmen is met deze roman terug van weggeweest!”
– Inge Deutekom, Hebban ****

“Haar zinnen zingen van ritme en muzikaliteit, elk woord valt op de enige juiste plek.”
– Sonja de Jong, Leidsch Dagblad ****

“Jij zegt het is Palmens beste boek ooit.”
– Koen Eykhout, De Limburger *****

“Jij zegt het is een ervaring die je niet licht vergeet. De wonderschone roman, geschreven met onvoorstelbaar krachtig inlevingsvermogen, omsluit je volledig […] Met Jij zegt het schreef ze haar allerbeste.”
– Keuze van de Maand, Zin

“Een groots verhaal over liefde en dood.”
– Gazet van Antwerpen ****

“Een intens en meeslepend leesstuk.”
– JM, Metro ****

“Jij zegt het komt hard binnen.”
– Boekenkrant ****

“Prachtig.”
– Mieke van der Weij, NCRV Gids ****

“Leest u alstublieft Jij zegt het, en vraag u af wat u er allemaal in ziet en voelt. Connie Palmen verdient het. En u ook.”
– Griet Op de Beeck, De morgen

“Weer een kunstwerkje van Palmen!”
– Yvonne van der Wal, Boekblad

“Dit is een schitterend dubbelzijdig schrijversportret.”
– Jessica Durlacher, Elsevier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in