ITA brengt De wetten op de planken

Nieuws

Internationaal Theater Amsterdam heeft de rechten van de literaire roman verkregen. De voorstelling komt uit in het voorjaar van 2024.

De wetten, de succesvolle debuutroman van Connie Palmen uit 1991, wordt bewerkt voor toneel. Internationaal Theater Amsterdam (ITA) heeft de rechten verkregen voor een regie van Eline Arbo (36), de gelauwerde regisseur die bij ITA nu begeleidend artistiek directeur is. Connie Palmen (67) is een liefhebber van ITA en is geregeld in de schouwburg te vinden.

‘Ik ben een groot bewonderaar van het transformerende en persoonlijke werk van Eline Arbo’, zegt Palmen over de samenwerking met Arbo. ‘Ik lever mijn roman De wetten en mijzelf in het volste vertrouwen uit aan haar verbeeldingskracht.’

Centraal in De wetten staat Marie Deniet, die in zeven jaar tijd zeven mannen ontmoet. Ze wil op die manier ontdekken wie zij zelf is, maar elk van de mannen heeft een andere kijk op het leven en de wereld. Uiteindelijk beseft Deniet dat ze haar eigen wetten zal moeten maken.

De wetten was een van de succesvolste Nederlandse literaire debuutromans. Binnen een jaar waren er 400 duizend exemplaren van verkocht, en het boek werd onder meer vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Zweeds en Deens. De voorstelling komt uit in het voorjaar van 2024. De rol van Marie Deniet zal worden gespeeld door Ilke Paddenburg.

Arbo valt op door haar keuze voor expliciet feministisch materiaal op toneel: verhalen met vrouwelijke protagonisten vanuit een vrouwelijk perspectief, die tegelijk een breed publiek (m/v/x) aanspreken. Afgelopen seizoen maakte ze bij Het Nationale Theater de bejubelde voorstelling De jaren, naar het boek van Nobelprijswinnaar Annie Ernaux. Die voorstelling gaat komend seizoen in reprise.

Eline Arbo over De wetten.

‘Toen ik De wetten voor het eerst las was het alsof ik over mijn eigen leven aan het lezen was: de zoektocht naar je eigen stem, je kunstenaarschap en wie je bent in relatie tot de ander. Het is een onvergetelijk onderzoek naar mens-zijn, in de perfecte balans tussen universeel en persoonlijk. Ik ben vereerd dat ik dit absolute meesterwerk van Connie Palmen op het toneel mag brengen.’

Première op 10 maart 2024

Bron: ITA